Планети и екзопланети


Категория на документа: Физика


Повече от два века преди откриването на планетата на 23 септември 1846 г. - през 1613 г., Галилео наблюдавал Нептун, докато бил в близост до Юпитер, но си помислил, че това е просто звезда. Галилей дори забелязал, че обекта се е отместил леко спрямо друга звезда, но за съжаление появилата се облачност не позволила извършването на наблюдения през тези няколко важни дни. Ако Галилео беше забелязал тази "звезда" няколко дни по-рано, движението й е щяло да бъде очевидно за него. Нептун е посещаван само от един космически апарат - Вояджър 2 на 25 август 1989 г. По време на срещата с Вояджър най-забележимото нещо на Нептун е Голямото Тъмно Петно, намиращо се в южното полукълбо. Размерът на ГТП е около половината от този на ГЧП на Юпитер. Ветровете на Нептун издухваха ГТП на запад със скорост 300 m/s. Наблюдения с телескопа Хъбъл през 1994 г. показаха, че ГТП е изчезнало. Или се е "изпарило", или е скрито от други аспекти на атмосферата. Няколко месеца по-късно телескопа Хъбъл откри ново тъмно петно в северното полукълбо - атмосферата на Нептун се променя бързо. Това вероятно се дължи на малки разлики в температурите по върховете и в долната част на облаците.

Екзопланети

Екзопланета (в превод външна планета) е планета, която се намира извън Слънчевата система. Първата екзопланета (PSR 1257 b) е открита от полския астроном Александър Волцман през 1991г., но първата потвърдена екзопланета е открита от Мишел Майор и Дидие Келог 51 Pegasi b (по-известна като Белерофонт), представляваща газов гигант с температура на повърхността повече от 1000˚С

Художествена репрезенция на Белерофонт

Прекалено близката орбита около звездата на Белерофонт (орбитален период само околко 4 земни часа) е причина за изкючително високите температури на повърхността на планетата
По отношение на размерите си екзопланетите принадлежат към два основни типа: газови гиганти подобни на Юпитер (каквато е и Белерофонт) и Нептун и планети със скалиста повърхност, подобни на Земята (т.н. земеподобни планети). Има и екзопланети покрити изцяло с водни океани. Към средата на 2012г.са открити над 830 екзопланети, като 54 от тях се намират в т.н. "обитаема зона". Всички известни екзоланети са членове на планетни системи,обикалящи около някоя звезда, въпреки че според някои учени съществуват т.н. "планети-скитници" (планемос), които не орбитират около звезда, а се скитат в космическото пространство.
Повечето екзопланетни системи са съставени от една или няколко планети, но планетната система HD 10180 (на разстояни 231 светлинни години) включва девет екзопланети.
Екзопланетите се откриват чрез няколко основни метода:
- радиална скорост - една звезда с планетата ще се премества в своя малка орбита в отговор на гравитацията на планетата. Това води до колебания в скоростта, с която звездата се движи към или далеч на Земята, т.е. ще има колебания във вариантите на радиалната скорост на звездата по отношение на Земята. Радиалната скорост може да се заключи от разселването в спектралните линии на звездата майка, дължащи се на ефекта на Доплер.

Метод на засичане на радиалната скорост

- транзитен метод - когато някоя планета минава покрай звезда, яркостта на съответната звезда намалява

- Директни наблюдения - чрез този метод са открити само 5% от познатите ни екзопланети
- Гравитационни микролещи - те се получават като гравитационно поле на звездата, действа като леща и увеличава яркостта на звездата. Това може да стане само ако около звездата обикаля планета.

Източници:
http://margaritta.dir.bg/2004/okt/06planeti.htm
http://bg.wikipedia.org/wiki/Планета
http://www.versia.bg/2011-03-11-19-22-20/3-2011-03-09-08-53-43/5105-2011-08-05-06-50-42
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2948&page=3
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20900843
http://news.idg.bg/nauka/71375_curiosity_otkri_voda_na_mars
Енциклопедии: "Звезди и планети", "Енциклопедия за космоса", "Космосът"

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Планети и екзопланети 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.