Защо небето е синьо?


Категория на документа: Физика


ЗАЩО НЕБЕТО Е СИНЬО ?

Може би гледайки към небето често се чудите откъде идва този красив син цвят. В природата няма нищо случайно и синьото небе не прави изключение. Зад него се крие истински научен феномен, познат като законът на Релей. Това е когато много малки частици разпръсват светлината в различни посоки. Частиците са с по-малка дължина от тази на светлината, а понякога дори и с големината на атом.
Когато светлината преминава през атмосферата на Земята, една част от нея не среща почти никакво съпротивление. Останалата обаче не успява да премине и се поглъща от газовите молекули в атмосферата. Макар те да поглъщат всички цветове, небето става синьо, защото молекулите поглъщат по лесно този цвят и той става доминиращ.
За да разберете защо небето е синьо, трябва да сте наясно какво се случва със синята светлина, когато бива погълната от газовите молекули. Тя се разпръсва в различни посоки, оцветявайки цялото небе. И понеже се разпръсва доста надалече, небето винаги е синьо, независимо къде на земята се намирате.
Сигурно сте забелязали, че цвета на небето близо до хоризонта обикновено е по-блед. Това се дължи на факта, че светлината се намира на много по-голямо разстояние и достигайки до вас трябва да премине през по-голяма част от атмосферата, а по този начин се разсейва в други посоки.
Макар небето да изглежда синьо от нашата гледна точка, ако сме в космоса ще виждаме само черна бездна. Причината е в това, че там няма атмосфера и светлината от Слънцето не се разпръсва

ЗАЩО МОРЕТО Е СИНЬО?
Синият цвят на морето не може да се обясни с една-единствена причина. Той зависи също и от това, кога и откъде се наблюдава морето. Всяко от многобройните обяснения има своите авторитетни защитници - абсорбация и разсейване на светлината, суспендирани частици в морската вода, роля на атмосферата, промени в цвета и яркостта на небето. Според една от теориите, когато бялата слънчева светлина проникне във водата, част от спектъра се поглъща, а друга се разсейва от водните молекули. Чистата вода поглъща най-силно червените и инфрачервените лъчи и най-слабо - сините, които по тази причина се отразяват. За да се получи възприятие на синкав оттенък, е необходим воден пласт с дебелина най-малко 3 метра.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Защо небето е синьо? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.